Mijn eigen KiwiSDR in de lucht

Opeens zag ik ‘m staan: Een nieuwe KiwiSDR 2 uit de laatste levering vanuit Nieuw Zeeland, ongebruikt! Ze zijn nauwelijks te krijgen, deze WebSdr machientjes, dus deze wilde ik heel graag bemachtigen. Dat is gelukt. Inmiddels heb ik m’n eigen Kiwi in de lucht én ik heb de domeinnaam kiwisdr.nl ook direct maar geregistreerd, die was nog vrij.

Enige tijd geleden heb ik Hans – nestor, guru en mede-amateur – PA0EBC gevraagd of hij de actieve magnetische loop antenne van PA0FRI voor mij wilde bouwen. Dat heeft hij gedaan en dat is een ABSOLUTE TOP ANTENNE geworden. Deze antenne zit inmiddels op de KiwiSDR aangesloten en ik denk niet dat ik lieg als ik zeg dat de ontvangst niet onderdoet voor landelijke websdr’s zoals die van Twente en Maasbree.

Wel heb ik de eerste dagen enorm lopen zoeken naar heel veel stoorsignalen op de waterval van de Kiwi, deze waren zeker op de lagere frequenties enorm aanwezig. Een goede, analoge voeding bleek een groot deel van de storing weg te halen, maar bijvoorbeeld alleen al het aanraken van de loopantenne zorgde voor veel ruis op de waterval en dus in de ontvangst. “Common mode storingen”, aldus Hans, “je moet moet ferrietkernen aan de slag”.

Ook dat is inmiddels gedaan. Direct onder de antenne hangt een eerste Common Mode Choke met een FT240-31 ferriet kern en 12 windingen RG-316 coax. De ontvangt is opnieuw rustiger en stiller geworden na deze aanpassing. De tweede choke is in de maak, deze komt direct op de KiwiSDR.

Al met al ben ik zeer content met de ontvangstresultaten van de KiwiSDR, neem gerust zelf ook eens een kijkje en laat in de comments weten wat je er van vindt:

www.kiwisdr.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *